top of page

Ako som si obľúbil Bratislavu

         Keď som sa pred ôsmimi rokmi presťahoval do Prahy, veľmi rýchlo sa mi dostala pod kožu. Tak veľmi som mal rád to mesto až som si myslel, že sa už nikdy nepresťahujem. Potom som si však našiel frajerku, ktorá žila v Bratislave a začal som cca každý druhý víkend tráviť v našom hlavnom meste. Začal som objavovať pekné miesta a odbúravať predsudky, ktoré sa mi vplyvom médií dostali v detstve do hlavy.



          Vzťah s dievčinou skončil pomerne rýchlo, ale láska k Bratislave ostala. Prahu som mal vždy rád. A stále mám. Ale cítil som, že Bratislava ma volá, potrebuje ma a zároveň mi toho veľa môže dať. V minulosti vždy keď som Bratislavou prechádzal, cítil som to volanie, ale nepočúval som. Ako sa hovorí všetko zlé je na niečo dobré. A tak môj najhorší milostný vzťah mi priniesol ten najlepší vzťah s mestom.


         Presťahoval som sa sem a začal spoznávať úžasné reštaurácie, galérie, architektúru, trasy pre športové vyžitie, prechádzky, zábavu a najviac zo všetkého množstvo úžasných nových ľudí.


         Bývam tu tretí rok, no za tú krátku dobu som stihol spoznať oveľa viac ľudí a vybudovať si s nimi hlbší vzťah. V Prahe som sa okrem kolegov nestretával s veľa ľuďmi. Možno to patrí k veku, možno k fáze života. Nedá sa ale povedať, že v Bratislave beží život pomalším tempom. To vôbec nie. Všetci sa tu rovnako ženú za úspechom a kariérou. Ale popri tom si vedia nájsť o trochu viac času na priateľov, rodinu a relax. Možno je to tým, že do prírody je to na skok z každej mestskej štvrte, často aj pešo. Možno iba tým, že to máme v krvi.


         Kto by odolal romantickej prechádzke pri západe slnka po vinohradoch? Keď som ich videl prvýkrát naživo, bol som chytený. Každý si tu nájde svoje miesto na relax a šport. Či už pri jazerách, majestátnom Dunaji, alebo v lesoch Malých Karpát. Počasie Bratislave praje. Pre milovníkov slnečného počasia ako som ja, je toto mesto ako stvorené. Väčšinu roka tu svieti slnko. A to ma neskutočne nabíja.

       Praha sa na môj vkus až príliš rozrástla do šírky. Zaberá obrovské územie. Dostať sa z jedného konca na druhý zaberie niekedy aj 2 hodiny. Dokonca aj metrom to trvá hodinu. Príroda nie je až tak na dosah. Z časti je to dôsledkom väčšieho historického centra, no myslím si, že okolo neho sa dalo ťahať mesto do výšky.

        Páči sa mi ako urbanisti Bratislavy podporujú rast mesta smerom dovnútra. Pozrime sa napríklad na jej tzv. Downtown.


         Vzniká tak krásna moderná štvrť kde architekti svetových mien (napr. Zaha Hadid Architects | projekt Sky Park) nechávajú svoj rukopis. Výškové budovy nekazia panorámu mesta. Naopak. Pohľad z prístavného mosta do centra zanecháva dojem, že ste vstúpili do mesta svetového formátu. A on to nie je iba dojem. Naozaj. V Bratislave máte prakticky neobmedzené možnosti. Dostatok pracovných miest v každom odvetví, kultúrne a športové vyžitie atd. A komu by to nestačilo, Bratislava má výbornú polohu. Je z nej blízko na medzinárodné letisko vo Viedni, do Budapešte, Prahy, do Álp, do Vysokých Tatier a dokonca aj do Chorvátska k moru :)


103 views

ďalšie články

bottom of page