top of page

Aký byt skutočne chceme?

Kúpiť si prvý byt môže pre väčšinu mladých ľudí pôsobiť stresujúco z dôvodu množstva aspektov, ktoré treba dobre zvážiť. Správne sa rozhodnúť v tak zásadnej otázke si vyžaduje dokonale poznať seba a svoje skutočné potreby a motivátory.

Rozhodujúcim faktorom býva samozrejme cena. Tá je najviac ovplyvnená veľkosťou bytu a lokalitou.

VEĽKOSŤ BYTU

V prvej časti tohto článku si porovnáme aký je rozdiel medzi skutočnou potrebou a chtíčom pri úvahách o veľkosti bytu.


    Pri rozhodovaní o veľkosti bytu panuje všeobecná mienka - čím väčší tým lepší. My ľudia sme tak trochu posadnutí vytvárať si akési „možnosti“ do budúcnosti. Možnosti, ktoré reálne ani nemusíme využiť ale je fajn mať to kdesi v talóne. Priznám sa, že aj ja sám som pri výbere bytu uvažoval nad „čo ak“. A hoci žijem single a pre moje potreby mi stačí malý byt, obzeral som sa po bytoch s extra izbou pre hostí pre prípad, že budem mať návštevu, ktorá bude potrebovať u mňa prespať. Našťastie som si našiel čas a vyložil čísla na stôl.


    Za 8 rokov samostatného života bez rodičov som mal návštevu, ktorá potrebovala prenocovať možno päťkrát. To nie je ani jedna návšteva ročne. Samozrejme sú ľudia, ktorí žijú spoločenskejším životom. Avšak povedzme si úprimne, kamarát sa vyspí aj na nafukovacom matraci alebo rozkladacej súprave v obývačke. Rozoberme si preto potrebu zaistenia komfortu pre rodičov alebo starých rodičov.


     Predstavme si, že takúto návštevu budeme mať každý rok dvakrát. Rozdiel medzi dvoj- a trojizbovým bytom v Bratislavskej novostavbe býva aj 60.000€. Pri hypotéke na 30 rokov to predstavuje 2.000€ ročne. Predstavte si, že by ste mali budget 2.000€ ročne na ubytovanie Vašich hostí. Izba pre dve osoby v Bratislavskom hoteli na naozaj vysokej úrovni stojí na jednu noc cca 100 až 130€. Ak ročne takto ubytujete 2 návštevy podľa nášho vzorca, viac ako 300€ neminiete. Zvyšných 1.700 € z nášho budgetu by sa dalo krásne využiť na luxusnú večeru, alebo návštevy galérií a mestských atrakcií. Vaši hostia si z výletu odnesú ďaleko viac.


     Toto neplatí iba pre ľudí žijúcich single. Aj páry, ktoré plánujú deti sa často snažia mať extra izbu pre návštevy alebo minimálne, aby každé dieťa malo svoju vlastnú izbu. Často z dôvodu, že oni sami nemali ten luxus a museli sa o detskú izbu deliť so svojimi súrodencami. Nerád by som skĺzol do roviny výchovného poradcu, no dovolím si tvrdiť, že zdieľanie izby so súrodencami dokáže deti naučiť mnoho správnych vecí ako toleranciu, pokoru, socializáciu, spoluprácu atď. Deti s vlastnými izbami môžu mať prirodzene väčšiu tendenciu viac sa izolovať tým, že sa v nich zatvoria so svojimi laptopmi a tabletmi. Následkom môže byť, že neinteragujú dostatočne ani s členmi vlastnej rodiny a tak môžu mať neskôr aj ťažkosti pri interakcii s ľuďmi v spoločnosti.



    Preto nechápme jednu izbu pre viac detí ako niečo zlé. Treba si uvedomiť, že deti po dosiahnutí určitého veku sa aj tak rozletia do sveta a Vám ostane prázdny veľký byt. Ak ušetríte 60 tis € tým, že kúpite o jednu izbu menej, predstavte si koľko zážitkov a skúseností naviac môžete Vašim deťom dopriať. Pre ich rozvoj to bude mať ďaleko väčší úžitok než vlastná izba.

    Navyše, ak sa budú cítiť nekomfortne v spoločnej izbe, donúti ich to osamostatniť sa a postarať sa o seba. Ak budú vyrastať v pohodlí vlastnej izby, nemusia mať takú motiváciu stať sa samostatnými.


LOKALITA


    V snahe ušetriť nejaké peniaze (možno práve na extra izbu) sa množstvo mladých ľudí sťahuje mimo mesto, v ktorom pracujú. Je dôležité opäť vyložiť čísla na stôl a zistíme, že k úspore vôbec nemusí dôjsť.

    Samozrejme sú ľudia, ktorí skrátka nemajú radi mesto a nechcú sa v ňom zdržiavať dlhšie než si to vyžaduje ich zamestnanie. Ich hlavná motivácia nie je ušetriť ale byť mimo mesta. V tomto článku sa ale zameriavam na ľudí, ktorí si myslia, že si byt v meste nemôžu dovoliť aj keby si ho veľmi želali.


    Prejdime k číslam. Predstavte si, že budete dochádzať do práce autom 25 až 30km. Denne najazdíte 50-60km čo v závislosti od auta predstavuje priame náklady na pohonné hmoty približne 5€. Za týždeň zaplatíte 25€, za mesiac 100 a za dvanásť mesiacov 1200€. Ak si to prenásobíme dĺžkou splácania hypotéky 30 rokov, tak iba za pohonné hmoty zaplatíte 36.000€. Oproti bežnému jazdeniu prejdete s Vašim autom o 430.000km viac. S tým samozrejme súvisia aj náklady na bežné opotrebenie, ktoré za 30 rokov určite presiahnu sumu 9.000€. Predstavte si, že by ste mali na kúpu Vášho bytu o 45.000€ viac. Treba si povedať, že to nie je iba predstava. Ak sa rozhodnete žiť v takejto vzdialenosti, potom tých 45.000 skutočne máte.

    Ešte zaujímavejší je prepočet času stráveného cestovaním. Ak Vám z dôvodu dochádzania do mesta zaberie cesta do práce o hodinu viac ráno a hodinu viac večer, potom za 30 rokov dochádzania ste v aute strávili 15.600 hodín. V prípade, že by ste si našli brigádu len za 5€ na hodinu, za 30 rokov by ste si mohli zarobiť 78.000€. To spolu s ušetrenými nákladmi na cestovanie predstavuje už naozaj zaujímavé číslo hodné zváženia nákupu nadštandardnej nehnuteľnosti v meste.


    Mnoho ľudí ale nie je motivovaných peniazmi, preto sa vrátim na chvíľu ešte k hodnote času. Ak nepočítam 8 hodín spánku a predelím túto dobu šestnástimi hodinami Vášho denného bdelého stavu, tak sa dostávame na 975 dní. Viac ako dva a pol roka Vášho života strávite cestovaním. O 2,5 roka Vášho života ste sa mohli viac venovať Vašej rodine, priateľom, alebo hobby.


    Naskytá sa tu už iba posledná otázka mnohých ľudí. A síce obavy o výchovu detí v meste. Mnohí sú presvedčení, že v meste sa deti môžu ľahšie dostať do nevhodných partií a ohroziť tak svoju budúcnosť nebezpečným konaním. Aj to býva častým motivátorom rodičov, prečo sa sťahovať mimo miest. Je ale trochu naivné myslieť si, že týmto naše deti ochránime viac. Až sa dostanú do určitého veku, tak či onak budú utekať po skúsenosti do mesta. A čím viac im v tom budeme brániť, tým viac ich to tam bude lákať. Čo deťom ale môže naozaj pomôcť je náš čas.

    Trávme náš čas radšej s nimi a nie na zbytočne dlhých cestách do práce a z práce. Práve počas tohto času im môžeme vštepovať viac správnych hodnôt a vychovávať z nich dobrých ľudí.


    Ako som uviedol na začiatku, je dôležité poznať svoje motivátory a seba samého. Položiť si čísla na stôl. Potom sa stane rozhodovanie o kúpe správnej nehnuteľnosti omnoho jednoduchšie.


38 views

ďalšie články

bottom of page