top of page

Bratislava prosperuje

     V Bratislave pribúdajú nové nehnuteľnosti ako huby po daždi. Na trh sa tak dostávajú nové moderné byty, ale aj vyspelé kancelárske priestory, ktoré sú na úrovni západnej Európy. Ceny nehnuteľností vzrástli za posledný rok o takmer 10%. Názory odborníkov na vývoj cien sa líšia. Mnohým sa zdajú tieto ceny už prehnané a očakávajú zastavenie ich rastu. Podľa môjho názoru ešte nie sme ani zďaleka na maxime. 



    Treba povedať, že rýchly nárast počtu nehnuteľností drží ich ceny stále na znesiteľnej úrovni. Bratislava má vypracovaný kvalitný územný plán, ktorý podporuje zdravý rast moderných štvrtí. Developeri nie sú extrémne obmedzovaní ako je to v prípade Prahy, kde majú veľké problémy s vydávaním stavebných povolení. Vďaka tomu je u nás ponuka nehnuteľností stále široká a konkurencia vysoká čo drží ceny relatívne pri zemi v porovnaní s hlavnými mestami v blízkom okolí. 


Vyspelé mesto

     Je fajn, že urbanisti mesta spolu s hlavným architektom sa snažia udržať ľudí v meste a podporuju tak rast do výšky. Bratislava vďaka tomu ostáva stále pomerne kompaktná a nerastie nekontorolovateľne do šírky. Pomáha to znižovať dopravnú záťaž. Áno aj tu sa tvoria zápchy, ale opäť nie tak masívne ako napríklad v Prahe. Integrovaný dopravný systém kombinujúci autobusy, trolejbusy, električky ale aj vlaky je postačujúci. Osobne som si vyskúšal nepoužívať na jeden mesiac auto a zvykol som si natoľko, že už takmer rok jazdím prevažne verejnou dopravou. Auto využívam raz za týždeň. Úprimne len preto, lebo mám rád šoférovanie :)

     Bratislava disponuje všetkým, čo sa očakáva od vyspelého mesta. Nájdete tu priestor pre kultúru, umenie, šport, prácu, bývanie, relax... Dostať sa z centra do prírody zvládnete do 30 minút. Služby sú na vysokej úrovni. Blízko máte do Prahy, Budapešti, Viedne, Álp, Tatier aj do Chorvátska. Dve letiská Vás spájajú s celým svetom.


Svetová architektúra


     Dnes už nie je výnimmou nájsť tu budovy od svetových architektonických ateliérov.  Nechýbajú mená ako Erick van Egeraat (projekt River Park) alebo Zaha Hadid (projekt Sky Park). Developeri ale vedia oceniť aj špičkových domácich architektov. Ich diela už čoskoro uvidíte v podobe novej autobusovej stanice NIVY (Benoy, Siebert+Talaš) či novej obytnej štvrte ZWIRN (Ateliér COMPASS s populárnym Jurajom Benetinom) kde vznikne vyše 750 nových bytov. 

    Doba, kedy sa stavali nevzhľadné nahustené komplexy je už našťastie za nami. Miestne regulatívy nedovoľujú developerom zastavať 100% plochy ich pozemkov. Vďaka tomu vznikajú medzi budovami nové funkčné zóny a parky čím sa stáva mesto viac priateľské ku svojim obyvateľom a návštevníkom. Urbanizmus sa tu robí naozaj dobre.



Obnovujeme aj pamiatky


      Čo ma ale teší najviac je, že historické budovy stojace v ceste novým projektom nie sú zrovnné so zemou, ale pod dohľadom pamiatkového úradu sú obnovované a stávajú sa tak súčasťou moderných štvrtí kde nám pripomínajú ako veľmi sme sa posunuli vpred. Ukážkovým príkladom je napríklad budova Spilky bývalého pivovaru Stein (dnes súčasť polyfunkčného súboru NEW STEIN), Jurkovičova tepláreň ako súčasť modernej administratívy so zachovaním industriálnych prvkov v projekte Sky Park, ktorá bude ašpirovať na certifikáty LEED a WELL, a taktiež PRADIAREŇ (bývalá cvernová továreň, ktorá dlhé roky chátrala, no dnes prebieha jej obnova a premena na vyspelú administratívnu budovu, ktorá by napriek svojmu veku mala spĺňať kritéria pre získanie certifikátu BREEAM Excellent.


     Bratislava má našliapnuté veľmi dobre. Čoskoro z nej bude vyhľadávaná a uprednstňovaná metropola. Donedávna sa tu možno veľa nedialo. No developeri už objavili jej potenciál. Investujú veľké peniaze a nenechajú ich prepadnúť. Trh s realitami bude masívne rásť. Ľudí sťahujúcimi sa za prácou bude pribúdať a ceny bytov pôjdu rýchlo hore. Kto váha nad kúpou nehnuteľnosti, nemal by dlho čakať ;)

43 views

ďalšie články

bottom of page